Vi tror på samarbete, att vi tillsammans hittar vägar till en hållbar svensk fiskodling.

 

Samarbeten kan se ut på många sätt. Bland annat är vi en del av projektet 5 ton grön fisk i disk, där forskare, kockar och näringsliv hjälps åt för att få fram miljövänligt odlad gourmetfisk.

 

Bakom projektet ligger Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet och syftet är att få fram ett hållbart och cirkulärt foder som också ger en välsmakande fisk. Nu har projektet resulterat i ett svenskt cirkulärt foder baserat på insekter, som i sin tur har ätit organiskt avfall i form av skal, kärnhus och brödrester.

För att värna om den goda smaken deltar även Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet. Testet har fallit väl ut och nu finns Sveriges första gröna regnbågslax att köpa i utvalda Hemköpsbutiker och hos Urban Deli i Stockholm. Man kan också få den serverad på några restauranger, till exempel TAK. Vill du veta mer om projektet kan du sa här. Eller slå oss en signal.

Våra tankar

En ensam fiskodlare gör inte så stor skillnad. Eftersom vi brinner för att odla svensk kvalitetsfisk hållbart och cirkulärt måste vi tänka utanför vår egen verksamhet. Bara genom att samarbeta med andra odlare, forskning och myndigheter kan vi få Sveriges vattenbruk att ta plats i större sammanhang.

Genom Matfiskodlarna deltar vi i utbildningar och hjälper till att skapa förutsättningar för en bransch som drivs, växer och utvecklas på ett hållbart sätt. Läs mer om Odlad med omtanke här.