Rommen

Det är i april det händer. Varje år samlas vi för romkramning på bryggan vid älven. Regnbågslaxen håvas varsamt upp och rommen kramas ut för hand med ett lätt tryck på fiskens buk. Sedan släpps fisken ner i vattnet igen. De färska romkornen ser ut som fasta, rosaröda pärlor. Doften är ren och smaken fyllig med integrerad sälta och mineralisk eftersmak.

Det enda vi behöver tillsätta innan vi lägger den på burk är lite salt. Rommen, ofta kallad forellrom, säljs under namnet Älvdalsrom i tre storlekar: 80, 250 och 500 gram. Den märks även med vårt sigill Oðerwilldera och kan köpas färsk en begränsad tid på våren. Fryst Älvdalsrom finns så länge lagret räcker.

Fisken

Vår regnbåge växer upp i rent, syrerikt, strömmande fjällvatten med en sval och jämn temperatur. Odlingen sker i kassar, stora nätinhägnader, vid Österdalälvens strand. Här får fisken ta den plats den behöver och matas för att växa i en långsam, naturlig takt. Det strömmande vattnet gör att fisken håller sig i rörelse, vilket utvecklar muskulaturen och ger fiskköttet en fast textur utöver det vanliga.

Det mesta av hanteringen sker för hand och alltid enligt vårt svenska, strikta regelverk. Friska fiskar kräver ingen antibiotika, och hittills har vi sluppit använda kemikalier och mediciner i produktionen. Så här har vi alltid arbetat, och så ska vi fortsätta arbeta för att fisken ska må bra och smaka bra. Den färska regnbågen finns tillgänglig året runt.

Ynglen

Vill man ha fin fisk måste man börja med bra yngel. Sedan 80-talet har vi arbetat med avel av svensk regnbåge. Konsekvent har vi avlat på de finaste fiskarna, och fått fram en högkvalitativ rom. Anläggningen är specifikt anpassad för reproduktion och hantering av rom, med kläckeri och bassänger för yngel.

Rommen säljs ögonpunktad, det vill säga befruktad, till andra anläggningar i Sverige. Vi är väldigt stolta över våra yngel och hur fint de växer upp i våra svenska, friska vatten.

IMG_3259.JPG
 

När vi kramar rom används samma bänk sedan 1985. Älvdalslax grundare Mats Hjort gjorde ritningen, och en lokal snickare gjorde bänken av brädor från vår egen skog. Det är en bra krambänk.